8 MODURI DE A ÎȚI ÎMBUNĂTĂȚI PUTERILE DE OBSERVAȚIE. Atenția și gândirea critică

Fă un scurt test. Atunci când mergi spre birou, reți numele cafenelei pe lângă care treci zi de zi sau succesiunea evenimentelor accidentului de motocicletă la care ai asistat acum câteva săptămâni? Cât de conștient/conștientă ești de problemele care se ivesc între colegii tăi? Dar de greșeala de ortografie intenționată a cuvântului „reții” de mai sus – ai observat-o?

De la www.mindtools.com

 

Vezi, dar nu observi. - Sherlock Holmes, în „Scandal în Boemia.”

Ai avut vreodată sentimentul de parcă ai trăi în propria ta „bulă” și abia dacă te gândești la lumea de afară?

Fă un scurt test. Atunci când mergi spre birou, reți numele cafenelei pe lângă care treci zi de zi sau succesiunea evenimentelor accidentului de motocicletă la care ai asistat acum câteva săptămâni? Cât de conștient/conștientă ești de problemele care se ivesc între colegii tăi? Dar de greșeala de ortografie intenționată a cuvântului „reții” de mai sus – ai observat-o?

Cu toții ne pierdem adesea în gândurile noastre sau trăim de pe o zi pe alta pe modul autopilot. Cu toate acestea, atunci când facem asta, pierdem din cantitatea și calitatea informațiilor pe care le absorbim, din potențialul de a fi inspirați sau intrigați și din abilitatea noastră de a ne implica cu oamenii, locurile și situațiile din jurul nostru.

Din fericire, dezvoltarea puterii de observație nu este o chestiune dificilă, iar în cadrul acestui articol, vom explora câteva moduri ușoare pentru a o dobândi. 

Despre observație

Atunci când atenția ta este antrenată, te folosești de simțuri pentru a examina ceva despre care ai o anumită curiozitate și îți evaluezi propriile experiențe.

„A observa” nu este același lucru cu „a vedea”. Văzutul este pasiv. De exemplu, vedem totul în jurul nostru în timp ce mergem spre serviciu, însă foarte rar ne uităm după ceva specific sau ne notăm informații pentru a le folosi mai târziu. Totuși, observația este un proces de atenție, intenționat este intens și activ, prin care să poți aduna informații specifice pentru a le evalua.

Pentru strămoșii noștri preistorici, a fi conștienți de ceea ce îi înconjoară era o chestiune de viață și de moarte – supraviețuirea lor depindea de această observație. Cu toate acestea, un studiu făcut de cei de la Ohio State University a arătat că abilitățile de observație sunt acum în declin.

Cel mai adesea, în aceste vremuri relativ civilizate, observarea mediului nostru înconjurător nu va implica o chestiune de viață sau moarte. Totuși, abilitățile de observație rămân importante, întrucât fără ele este foarte probabil să ratăm informații cheie și să luăm decizii nu-atât-de-bine-informate în anumite aspecte ale vieții noastre. Psihologii Arien Mack și Irvin Rock numesc această tendință de a pierde detalii cheie ca fiind o „orbire perceptivă”.

De ce contează abilitățile de observație?

 

Antrenarea capacității creierului tău de a observa îți permite să înveți și să reții mai multe lucruri despre oamenii, locurile, evenimentele și situațiile din jurul tău – îți permite să aduni detalii pe care altfel le-ai putea pierde. Evaluarea critică a observațiilor tale te ajută apoi să înțelegi, să ajungi la concluzii bine informate și să rezolvi probleme într-un mod mai eficient.

Alternativ, aceste abilități îți fortifică abilitățile la locul de muncă și cele interpersonale, îmbunătățind modul în care interacționezi cu oamenii și mediile din jurul tău.

8 moduri de a îți ascuți abilitățile observaționale

Observația este o abilitate și, ca orice abilitate, o poți învăța și dezvolta. Exersând, îți poți ascuți mintea și poți face ca observarea să devină un obicei.

Iată 8 ponturi pentru a deveni mai atent/atentă.

Cunoaște-ți subiectul

Indiferent de ceea ce observi, o vei face mult mai eficient în momentul în care îți cunoști subiectul.

Integrarea a ceea ce vezi cu ceea ce știi este o parte-cheie a observării, iar tu poți fi observator/observatoare informat/informată doar atunci când știi cum funcționează în mod normal o echipă, un loc sau un proces.

Încetinește și uite-te spre exterior

Este greu să dai dovadă de atenție atunci când ești pe grabă și te simți stresat. Este esențial să te forțezi să iei o pauză și să încetinești, dar și să elimini murmurul mintal din capul tău pentru a îți putea antrena atenția spre exterior. Încearcă să te folosești de atenția conștientă pentru a te ajuta să te concentrezi pe observarea altor oameni și a împrejurimilor.

Încearcă ceva nou

Îți poți dezvolta puterile de observație mergând într-un loc nou sau încercând ceva diferit. Acest lucru îți intensifică conștientizarea și puterea de a te concentra. Și cu cât faci asta într-un mod regulat, cu atât mai dezvoltate vor fi abilitățile tale observaționale. Un sfat util este să vizitezi muzee sau galerii – locuri care te invită în mod activ să experimentezi lucruri noi și să le observi îndeaproape.

Elimină distragerile

Abilitatea ta de a observa depinde de cât de bine te poți concentra. În cartea din 1987, intitulată Peopleware, Tom DeMarco și Timothy Lister spun că durează 15 minute să îți recâștigi concentrarea după o distragere. Prin urmare, este esențial să minimizăm distragerile sau să le înlăturăm cu totul.

Încearcă tehnici precum ascultarea activă și intrarea într-o stare de flux, care te pot ajuta să te concentrezi și să menții distragerile aproape la minimum.

Joacă-te

 

Un exercițiu mintal bun care îți antrenează și ascute creierul. Provocările precum criptogramele și puzzle-urile de logică, jocurile precum Pictionary® sau Rubik’s Cube® îți stimulează creierul să gândească intens, impulsionându-ți puterile de logică și raționament. Un creier mai deștept și mai agil te ajută să observi cu mai multă înțelegere și să deduci informațiile care nu sunt instant evidente.

Testează-ți memoria

Memoria este un aspect crucial al observării. O strategie eficientă pentru dezvoltarea memoriei de lungă durată este să alegi o dată sau un eveniment din trecut. Apoi, scrie cât de mult îți poți aminti despre, cât de detaliat posibil.

Pentru a lucra la îmbunătățirea memoriei de scurtă durată, încearcă Jocul lui Kim, o tehnică care provine din romanului lui Rudyard Kipling, Kim, din 1901. Roagă pe cineva să adune 15 sau 20 de articole aleatoriu pentru tine. Studiază-le timp de un minut, întoarce-te cu spatele și scrie despre cât mai multe articole pe care ți le poți aminti. Nu le numi doar, descrie-le culoarea, forma, dimensiunea și așa mai departe. În timp ce îți dezvolți abilitatea, crește provocarea. De exemplu, adaugă articole care au miros sau fac un zgomot pentru a îți invoca celelalte simțuri, dar redu timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a le observa. Poți aștepta și câteva ore înainte de a începe să listezi ceea ce ai văzut.

Studierea fotografiilor și descrierea lor, alegerea diverselor obiecte și căutarea lor oriunde te duci și încercarea de a lista tot ce este în sufrageria ta sunt toate o modalitate bună de a îți îmbunătăți observația.

Ține un jurnal

Alege un loc în care să te așezi, observă și scrie despre detaliile a ceea vezi și ale persoanelor pe care le întâlnești. Nu uita să te depășești lucrurile pe care doar le vezi și să-ți folosești toate simțurile.

Încearcă să iei cu tine un caiet de schițe pentru a descrie prin desene ceea ce observi. Nu îți face griji dacă desenul tău nu este minunat – nu trebuie să fii următorul Picasso! Chiar și o lucrare de artă de bază te forțează să observi ce este în jurul tău și să le evaluezi înainte de a pune creionul pe hârtie.

Dezvoltă-ți abilitățile de gândire critică

Abilitatea de a gândi critic este un punct central al observației. Modul în care te poți îndoi de ceva, îți poți motiva și analiza observațiile poate să adauge sau nu valoare muncii depuse.

Gândirea critică este o abilitate și există o multitudine de instrumente și tehnici pe care le poți folosi pentru a o dezvolta. Consultă articolul nostru pe acest subiect pentru moduri de a face asta.

Puncte cheie

Observația este procesul concentrării pe ceva sau cineva pentru a aduna informații pentru o evaluare critică. Este mai mult decât a vedea pasiv și îți poate implica toate simțurile. Un spirit de observație bun te ajută să devii mai informat și mai eficient a locul de muncă.

Pentru a îmbunătăți modul în care vezi oamenii, locurile, evenimente și situațiile din jurul tău, stabilește cadrul prin cunoașterea subiectului tău, încetinirea pașilor, eliminarea distragerilor și încercarea lucrurilor noi. Ascute-ți mintea jucându-te jocuri care te provoacă, testându-ți memoria, scriind și desenând observațiile și perfecționându-ți abilitățile de gândire critică.