Improvizam. In fiecare zi. La birou, acasa, cu prietenii. Improvizatia este o forma de joaca. Asa iesim din rutina, din plictiseala, din "normal". Improvizam constient sau inconstient. Si ne place! :)
Joaca e una dintre valorile Team Architect. Iar teatrul de improvizatie este des intalnit in toate activitatile noastre. Si ne place sa vedem ca teatrul de improvizatie este aplicat din ce in ce mai mult in domenii cat mai diverse: in lumea de business si trainguri corporate, terapie, sisteme medicale. Si nu este de mirare acest lucru, daca ai participat cel putin o data la un workshop ce foloseste tehnici de improvizatie, iti dai seama de ce e atat de des folosit. Pentru ca improvizatia este despre:
- Prezenta
- Spontaneitate
- Ascultare activa
- Asumarea riscului
- Incredre in partenerii de joaca
- Si multa buna dispozitie.
Numeroase studii arata eficacitatea improvizatiei in dezvoltarea muschiului creativitatii, dar si in sanatatea mintala. In sanatatea mintala, stai, ce? :)
In aprilie 2020 Diana Schwenke, Maja Dshemuchadse, Lisa Rasehorn, Dominik Klarholter si Stefan Scherbaum au publicat un studiu “Improv to Improve: The Impact of Improvisational Theater on Creativity, Acceptance, and Psychological Well-Being” in the Journal of Creativity in Mental Health
Studiul a comparat un grup de improv (GI) cu un grup de control (GC). Grupul de improv a constat in 30 de persoane care au participat timp de 6 saptamani la o serie de workshopuri de improv, 2 ore pe saptamana. Grupul de control, format din 28 de persoane nu au avut contact cu improvizatia pe parcursul celor 6 saptamani. Oricine a trecut printr-un eveniment stresant pe parcursul studiului a fost scos din studiu. Cercetatorii au folosit chestionare si survey-uri inainte si la finalul celor 6 saptamani pentru a masura creativitatea, prezenta, acceptarea, increderea in sine, eficacitatea si rezilienta.
Studiul a masurat gandirea divergenta – adica abilitatea de a gasi multiple solutii pentru a rezolva probleme – si rezultatul a fost ca improvizatia a reusit sa creasca capacitatea participantilor de a gasi solutii diverse si creative, folosind diverse resurse pe care le au la dispozitie la probleme inerente, depasind bariere cognitive si obiceiuri de comportament.
O alta descoperire a fost ca improvizatia imbunatateste imaginea de sine, increderea in propriile abilitati si eficacitatea. Cercetatorii au atribuit aceste beneficii cadrului deschis si bazat pe incredere care se creeaza intr-un astfel de workshop si fara de care improv nu poate functiona. Participantii sunt instruiti sa accepte ideile venite de la colegii de joaca si sa construiasca pe ele. Si mai mult decat atat - sa transforme greselile in puncte tari si sa ii ajute pe cei care gresesc sa “dea bine” pentru a atinge obiectivul final – acela de a avea un exercitiu legat, care sa starneasca zambetele “publicului”.
Se creeaza un cadru psihologic sigur in care oamenii nu au de ce sa isi faca griji daca sunt buni sau nu, nu exista notiunea de e bine sau e rau. In schimb, se concentreaza pe grup si pe ce e mai bine pentru grup. De aici se explica o crestere in nivelul de well-being, strans legat de increderea in sine si eficienta. Practic, cand ne jucam frumos cu ceilalti, suntem predispusi sa ne simtim mai bine cu noi! J Studiul a masurat si rezilienta si mindfulness, insa nu a gasit o imbunatatire semnificativa in aceste zone, fiind necesar un numar mai mare de participanti.
OK, ce vrem noi sa spunem, de fapt, e ca aceste studii au aratat ca beneficiile pentru echipe sunt majore. Crearea unui cadru safe de joaca, o pauza de la ganditul excesiv, descoperirea colegilor intr-un mod autentic si discutiile aprofundate despre descoperirile grupului sunt caramizi in constructia increderii echipei.
Intr-o lume in care ne-am mutat in online, echipele sunt virtuale, timpul alocat conectarii la nivel uman este din ce in ce mai scazut, focusul pe task-uri este ridicat si oamenii sunt din ce in ce mai obositi, webinariile ce au la baza tenicile de improvizatie sunt o solutie pentru a aduce joaca si invatarea impreuna intr-un mod cat se poate de creativ.
Webinariile Learning Architect sunt livrate de actori, certificati Train The Trainer, cu experienta in facilitarea workshop-urilor cu adulti si acompaniati de un trainer/coach, astfel incat sa ne asiguram ca joaca devine o experienta de invatare cu efecte pe termen lung. Daca suntem parteneri, stiti deja ce facem si cum suntem. Daca inca nu ati participat la un ImproShow a la Team Architect, pregatim o surpriza cat de curand!
Pana revenim cu detalii, jucati-va! Acasa, cu familia sau cu partenerul. Cu prietenii la bere. La birou, chiar daca aveti in fata exceluri plicticoase. Viata toata e o improvizatie, haideti sa ne bucuram de ea, asa cum e. Neasteptata, miraculoasa, incontrolabila si pe alocuri cu o doza de nebunie si de risc, pe care ar fi bine sa ne-o asumam!
Viata e o improvizatie frumoasa. Tu cu cine faci echipa in joaca asta?