Winter blues

A venit iarna. Si inca este una mai dificila decat cele anterioare, pentru noi, cei care ne dorim atat de mult zapada. Uneori bate soarele. Dar de multe ori insa ne confruntam cu ceata, lipsa luminii si frigul care patrunde pana in oase si ne face sa ne ascundem in case.

 

Multi dintre noi suferim insa pe timpul iernii de o alta afectiune. Specialistii o numesc depresia de iarna. Personal, termenul mi se pare putin cam amplu pentru majoritatea. Dar o forma de, sa spunem, “winter blues” este foarte des intalnita.

Ce este “winter blues”? Pe fondul lipsei de soare si lumina, corpul produce mai putina vitamina D. Ori vitamina D este o componenta esentiala pentru starea noastra de bine. Din cauza frigului, nu mai suntem incurajati sa iesim din casa si sa facem miscare. Sau sa mergem la sala si sa facem sport.

Miscarea, fie ea o simpla plimbare sau o sesiune de sport, produce endorfine in creierul nostru, care au obiectivul de a ne face sa ne simtim bine (printre altele).

Pe de alta parte, in timpul iernii nu mai consumam o cantitate atat de mare de fructe si legume proaspete, ele fiind la randul lor legate de aparitia depresiei, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Toronto.  

Cocktailul asta, deci, lipsa luminii combinata cu lipsa miscarii, la care se adauga si mancarea grea specifica acestei perioade, ne pun intr-o pozitie tare nefericita.

Oare avem ce face, exceptand hibernarea pana la finalul lui martie? Sigur ca da. Am construit pentru voi o lista de activitati importante pentru aceasta perioada. Urmarirea ei nu va transforma iarna in primavara. Dar va ajuta, pe cat se poate:

  • Suplimente de vitamina D. Marea majoritate a populatiei sufera de carenta de vitamina D. Puteti afla raspunsul sigur in mod simplu, urmand analizele specifice. Din luna septembrie si pana in aprilie inclusiv, ar trebui insa sa luam cate un supliment de vitamina D3. Il gasiti la orice farmacie.
  • Miscare. Oricat de greu ar fi, incercati sa mergeti pe jos si sa nu evitati mersul la sala. Desi in aceasta perioada motivatia noastra pentru sport scade, este esential sa nu il neglijam.
  • Portocale! Cele mai bune fructe anti “winter blues” sunt portocalele. Si chiar daca nu va place sa le mancati, lasati cojile prin casa. Mirosul lor produce endorfine instant.
  • Hygge. Este un termen scandinav care descrie o casa (si o viata) construita dupa principiile relaxarii si starii de bine. Dupa cum stiti, vremea in Peninsula Scandinava este mult mai provocatoare decat cea de la noi. Ce putem prelua noi din hygge pentru a trece cu bine peste iarna? Lumanarile, ceaiul cald, baile si aromaterapia.

Lumanarile, musai de buna calitate ca sa ne bucuram de un miros natural, ne ofera confort psihic si relaxare.

Ceaiul cald este un obicei de care ne putem bucura tot anul. Eu personal le beau doar iarna, ca sa imi fixez un obicei placut in aceasta perioada.

Baile lungi sunt o indeletnicire minunata iarna, caci vara este prea cald ca sa le facem fata. Nu va sfiiti sa folositi saruri de baie (cele cu magneziu sunt relaxante) sau spuma de baie, poate un pahar de vin si o carte buna. Creati-va un spa in casa. Ce poate fi mai frumos?

Aromaterapia, fie cu lavanda – care este relaxanta – sau portocale – care este antidepresiva – ne da buna dispozitie instant.

  • Becuri cu lumina naturala. Le gasiti la orice magazin de electrice. Nu sunt scumpe dar sunt in schimb foarte importante pentru acele zile in care soarele se incapataneaza sa nu iasa.

Dupa cum vedeti, lista lucrurilor pe care le putem face dinafara zonei de dezvoltare personala este foarte mare. Suntem sisteme integrate, iar chimia corpului este un lucru cel putin la fel de important ca si gandurile pe care le avem. Din zona cognitiva, mai putem aduce cateva mici ajutoare:

  • Jurnal – putem scrie intr-un jurnal cat mai des. Si daca tot a venit iarna, poate testati exercitiul recunostintei despre care prof. Martin Seligmane pretinde ca este la fel de eficient ca si medicamentatia antidepresiva: in fiecare seara, scrieti 3 lucruri bune care s-au intamplat in ziua respectiva. Spune el, in 21 de zile, va veti simti mult mai bine. 
  • Bucurati-va de interior: teatru, cinema, restaurante interesante, un hotel spa. Orice va ajuta sa iesiti din experienta hibernarii de iarna, este bine primit. Descoperiti lumea pe interior pana ies mugurii in parcuri.

Si cand prindeti un pic de soare, faceti sun bathing. In cateva minute va veti simti mai bine.

Poate pare mult, eu una le fac pe toate. :) Odata ce devin obiceiuri, nu vor fi asa de greu de urmarit. Si incercati sa pastrati cateva din ele doar pentru iarna, chit ca le veti duce dorul in celelalte anotimpuri. Dar este o forma excelenta de a va educa creierul ca iarna poate fi un anotimp frumos. Si cu aceste ponturi, veti trece cu bine de lunile reci, fie ca ele includ si Blue Monday – a treia luni din ianuarie este considerata cea mai depresiva zi din an.