Cadoul nostru de ianuarie pentru tine sunt scurte sesiuni din programele noastre bestseller.
Problem Solving Creativ - 19 ian, 10:00-12:00
Atunci cand navighezi prin situatii complexe si provocatoare, avand drept capitan creativitatea, totul devine mai usor de gestionat.
Agenda
- Blocajul in problem-solving – 2 tendinte de gandire neproductiva
- Deblocarea in problem-solving – 4 tehnici de gandire agila si creativa: “question burst”-ing, gandirea inversa, bright spots, joaca cu limitele
Trainer
Stefania Antone
Trainer si consultant cu 18 ani de experienta in crearea si implementarea unor programe de L&D in peste 100 de organizatii din 6 tari si Managing Partner Learning Architect. In 2019, prezenta in "Top 20 traineri" conform studiului L&D Industry Survey.
Desi inceputurile in training au fost, desigur, intr-o varianta face to face pe meleaguri mioritice, Stefania a inceput din 2015 proiectele de design & facilitare virtuala cu echipe multiculturale, experienta valoroasa care a contribuit la lansarea in 2020 a strategiei omnilearning a Learning Architect. Pe langa partea de strategie omnilearning, Stefania este in continuare un trainer foarte activ, fiind implicata in 2020 in proiecte de livrare virtuala in 13 organizatii.Influentarea cu neurostiinta – SCARF - 21 ian, 10:00-12:00
Relatiile tale cu colegii se transforma, odata ce te imprietenesti cu cele 5 “butoane fierbinti”: Statut (Status), Certitudine (Certainty), Autonomie (Autonomy), Relationare (Relatedness) si Corectitudine (Fairness).
Agenda
- Jocul influentarii
- Introducerea modelului SCARF - cum identifici fiecare nevoie in relatia cu stakeholderii tai
- “Power words” – strategii de influentare pentru fiecare nevoie
Trainer
Simona Caranda
Simona este Trainer si Learning Experience Design Lead in cadrul Learning Architect, unde dezvolta si implementeaza programe de dezvoltare, imbinand 2 pasiuni: psihologia - de formare este si psihoterapeut; si dezvoltarea adultilor in context organizational - absolventa a Human and Organizational Development in Universidad Autonoma de Barcelona. Initial, pasiunea ei au fost trainingurile in sala, insa intre timp a devenit trainer virtual certificat ATD (Association for Talent and Development) si momentan creeaza design-ul pentru sesiuni virtuale interactive (VILT-Virtual Instructor Lead Trainings). Unul din cele mai semnificative proiecte in acest sens este contributia Simonei la convertirea grilei de programe Learning Architect, din sesiuni in class in sesiuni virtuale, in care clientii au apreciat pe langa continutul programelor si nivelul de interactivitate al sesiunilor.
Savannah - comunicarea inteligenta emotional - 26 ian, 10:00-12:00
Comunicarea ta trece la urmatorul nivel: sacalul devine girafa, iar tu devii cel care mentine echilibrul, în contextul unor emotii puternice.
Agenda
- pastila de neurostiinta, cele 2 creiere
- 2 moduri de comunicare a emotiilor: “Sacalul” si “Girafa”
- Anti-modelul S.A.D.D.I.C. de comunicare – cele 6 greseli de evitat
- Modelul O.E.N.A, o introducere – cum comunicam observatii, emotii, nevoi si actiuni in mod echilibrat
Trainer
Malina Chirea
Malina este trainer si psiholog, cu 10 ani de experienta. In Learning Architect ea a lucrat cu companii din America, Europa, Asia si Australia, atat manageri cat si specialisti, in proiecte care implica inteligenta emotionala, wellbeing, engagement sau leadership. Pana in 2017, ea a condus Institutul pentru Fericire in cadrul caruia a construit si livrat programe de wellbeing si inteligenta emotionala in comunitati catre aproximativ 4000 de persoane.
Leading R.E.M.O.T.E - 28 ian, 10:00-12:00
Transforma distanta in istorie, cu practicile potrivite de mentinere a engagement-ului in echipa.
Agenda
- Tendinte si capcane in managementul remote
- Overview practicile R.E.M.O.T.E.: Rituals - Emotional Pulse – Media Matrix – Open Assumptions – Transparent Norms – Engaging Meetings
- Practica pe 2 practici R.EM.O.T.E.
Trainer
Stefania Antone
Trainer si consultant cu 18 ani de experienta in crearea si implementarea
unor programe de L&D in peste 100 de organizatii din 6 tari si
Managing Partner Learning Architect. In 2019, prezenta in "Top 20
traineri" conform studiului L&D Industry Survey.
Desi inceputurile in training au fost, desigur, intr-o varianta face to
face pe meleaguri mioritice, Stefania a inceput din 2015 proiectele de
design & facilitare virtuala cu echipe multiculturale,
experienta valoroasa care a contribuit la lansarea in 2020 a strategiei
omnilearning a Learning Architect. Pe langa partea de strategie
omnilearning, Stefania este in continuare un trainer foarte activ, fiind
implicata in 2020 in proiecte de livrare virtuala in 13 organizatii.
Pretul
Nimic, din punct de vedere financiar. Doar timp si energie pentru invatare. Noi vom dedica un maximum din partea noastra si ne-am dori sa vedem aceeasi investitie la tine.
Detalii
- Petrecem 2 ore impreun intr-un workshop interactiv pe Zoom, experimentand o pastila din cursul Learning Architect.
- Pentru a mentine interactivitatea, numarul participantilor este de maximum 30 in fiecare sesiune, cu cel mult 3 participanti dintr-o organizatie.
- Pentru a mentine interactivitatea, numarul participantilor este de maximum 30 in fiecare sesiune, cu cel mult 3 participanti dintr-o organizatie.