Conectarea in sesiunile virtuale

S-au facut 7 luni de cand pandemia a ajuns in Romania cu toata forta sa.

Vietile fiecaruia dintre noi s-au schimbat, pentru unii mai mult si pentru altii mai putin. Viata unui trainer a devenit fundamental diferita. Sesiunile in sala s-au anulat sau amanat rapid in timp ce companiile s-au orientat catre work from home. Proiectele s-au sistat initial, inlocuite cu altele, organizate in jurul mediului virtual, focusate pe gestionarea crizelor si wellbeing in vreme de incertitudine. Initial, trainingul a devenit aproape exclusiv despre cum sa sustinem angajatii intr-o lume nesigura.

 

Apoi, gradual, adaptarea si-a facut simtita prezenta. Tot mai multi specialisti de HR si L&D au inteles ca trainingul virtual nu e doar o reactie de moment, ca mutarea invatarii catre mediul online este, probabil, singura certitudine pe care o putem extrage din aceasta perioada neobisnuita si ca dezvoltarea catre invatarea blended – de cand vorbim despre ea? – este, cum ar spune romglezii, “here to stay”.

 

Asa ca acum traim o noua realitate. Ca traineri, avem participanti pe care ii vedem, in cel mai bun caz, pe o camera, din intimitatea sufrageriei lor – si a noastre. Fiecare si-a ales cel mai frumos coltisor din casa si de acolo ne proiectam lumii din jur zi de zi, fie ca este vorba despre un webinar sau lucrul pe care il facem in mod clasic.

 

In contextul acesta, conectarea din sala s-a transformat in altceva. Iata ce am observat:

  • De multe ori participantii au tendinta sa fie chiar mai atenti online decat offline. Bucuria de a-si revedea colegii si de a socializa este atat de mare, incat sunt mai prezenti decat in alte sesiuni pe care le-am avut inaintea pandemiei.
  • Sesiunile sunt acum mult mai scurte. Timpul online are alte valente decat cel offline, asa ca sesiuni de o zi au fost comprimate in 3 sau 4 ore. Dinamica este mult mai mare si energia consumata in jumatate de zi online este semnificativa.

 

Iar noi am descoperit cateva bune practici, tips and tricks care ne-au ajutat sa cream o experienta umana, chiar de la distanta:

  1. In grupurile mai mari, am decis sa nu mai invitam participanti sa se prezinte, asa cum o faceam offline caci timpul este mult mai scurt. In schimb, noi am descoperit puterea momentelor pozitive, de exemplu,  incepem multe sesiuni cu un exercitiu  in care fiecare impartaseste in 10 cuvinte o veste buna din saptamana care a trecut.
  2. Incheiem sesiunea cu un "paralelism", adica tot o veste buna, dar una pe care ti-ai luat-o din sesiune sau cerem intrebari neraspunse pentru o noua sesiune de conectare cu trainerul, al carei obiectiv este sa potrivim conceptele din curs cu practica ulterioara si realitatea participantilor.

 

De prea multe ori, sesiunile online sunt percepute ca fiind mai degraba statice, ca niste intalniri virtuale in care, in cel mai bun caz, putem lua cuvantul din cand in cand. Asa ca noi am creat mai multe exercitii cu miscare, in care participantii isi folosesc si mainile facand gesturi in fata camerei, fie rugand participantii sa faca activitati in propriile case.

 

Si tot pentru asta, am adaptat mai multe exercitii de improvizatie la lumea virtuala: participantii pot copia mimica celorlalti in “Oglinda” sau pot crea povesti ad-hoc in echipe. De fiecare data, rezultatele in materie de engagement si fun sunt excelente, la fel de bune ca in spatiul fizic.

 

Pornirea camerelor este mereu un avantaj pentru mine, ca trainer. Nu mai suntem in sala, dar mimica si gesturile participantilor ma ajuta enorm sa pot calibra ceea ce spun la cei din fata mea.

 

Cred insa ca modul in care fiecare se conecteaza in aceste sesiuni este diferit. Sunt participanti incantati sa lucreze de acasa si in acest mediu si sunt participanti care de abia asteapta sa se intoarca in birouri.

 

Pentru mine personal, ca trainer, pot spune cu toata increderea ca de abia astept ca experientele offline sa revina. Prezenta fizica a participantilor, discutiile din pauza la o cafea, contactul acela uman cald si simplu, sunt lucruri pe care le astept cu mare entuziasm.

 

Mai stiu insa ca livrarea virtuala tocmai a prins radacini foarte puternice si ca, o data ce pandemia se va fi incheiat, nu va disparea. Se va imbina cu modul offline si impreuna vom reusi sa dezvoltam astfel programe de invatare complexe si complete, care ne vor da si mai multa putere de schimbare in organizatii. Iar asta este o realitate minunata pe care de-abia o astept si pentru care ma pregatesc. Sa ne auzim cu bine!

Malina Chirea

Malina este psiholog si trainer de mai bine de 10 ani. Este pasionata de inteligenta emotionala si psihologie pozitiva, pe care le-a livrat in forme diferite, de la programe de dezvoltare, bootcampuri, experimente sociale sau seri de comunitate, la peste 11.000 de oameni din Romania si strainatate