Growth mindset in vreme de criza

De ani de zile ne pregatim pentru asta. Vorbim despre agilitate, flexibilitate, rezilienta si capacitatea de a fi ca o plastilina in fata problemelor, adica de a ne schimba forma in care facem lucrurile fara sa ne pierdem caracteristicile. 

Si iata-ne, deodata fara avertismente, in fata unui obstacol despre care multi spun ca este cel mai mare pe care generatia noastra il are de infruntat. Cum procedam? 

In primul rand, discutiile despre cei care nu pot sta in casa, in ciuda tuturor avertismentelor, sunt ample nu doar in Romania, ci in intreaga Europa. Cat de repede stim sa ne adaptam? 
Apoi, avem o situatie deloc ideala, dar totusi mai usoara fata de bunicii nostri care au trecut prin mai multe epidemii, foamete, razboaie sau crize economice globale. Nu suntem in razboi si nici bombe nu au sanse sa ne cada in cap prea curand. Dar suntem expusi in fata unui inamic vizibil doar la microscop. Nu stim cine il poarta si cine nu, iar tensiunea necunoscutului pare sa fie mai incarcata decat un focos. Sa fim bine in ciuda a tot? Eh, sa nu exageram.

Growth Mindset nu este despre a fluiera atunci cand ne vine sa plangem. Ci mai degraba despre a accepta ceea ce vine catre noi si a ne focusa pe ce putem invata din asta. 

Este o criza si nimeni nu se simte exceptional, dar avem sanse mari sa iesim din ea mai buni, poate mai inteligenti, mai intelepti sau mai caliti de viata. Asa ca va lansez o provocare. Faceti un jurnal pentru aceste zile, poate fi aplicatia de notite din telefon sau poate fi o agenda veche in care sa scrieti seara. Sau poate doar un gand pe care sa il observati in mod special: ce invatati in perioada asta? Despre munca voastra, despre voi, despre ceilalti? Fara judecata si fara etichete. Cum veti fi mai buni la final.

Succes si sa ne revedem cu bine! 

Malina Chirea

Malina este psiholog si trainer de mai bine de 10 ani. Este pasionata de inteligenta emotionala si psihologie pozitiva, pe care le-a livrat in forme diferite, de la programe de dezvoltare, bootcampuri, experimente sociale sau seri de comunitate, la peste 11.000 de oameni din Romania si strainatate